en problembeskrivning

 

I början av projektet gjordes en perspektivöversikt för att försöka förstå konflikterna runt stora rovdjur i Sverige. Översikten ska uppdateras men vi lämnar kvar den första versionen. 

 

Perspektiv

En bild av problemet

Genom intervjuer med individer, möten med grupper och en skanning av medier, sociala medier och dokument framstår några teman. Temat innehåller en problembeskrivning, motsättningar och ett förslag på att formulera hur problemet kan hanteras för att skapa förbättring. 

Läs mer

Detta är en kartläggning av olika perspektiv på de spänningar, motsättningar och konflikter som finns inom rovdjursförvaltning i Sverige. Perspektiven samlades genom intervjuer och möten med berörda nyckelaktörer samt en skanning av media och sociala medier. Fokus är på det som skaver och där dialog behövs.

Det vill dock inte säga att allt är negativt eller problematiskt. Det sker mycket som fungerar inom förvaltningen av stora rovdjur. Meningen med denna sammanfattning är inte att beskriva hur förvaltningen går till eller göra en fullständig inventering av allt som pågår. Syftet med intervjuerna, möten och skanning av medier var att få en förståelse för var dialogen skulle ha nytta och vara meningsfull.

Vi utgår från en tanke att det finns visdom i ”nejet” – som innefattar kritik, motstånd och även minoritetsrösten som inte hörs. Dialog bör innehålla såväl det salutogena (det som fungerar) och saker där förbättring eller utveckling behövs.

Kartläggningen sker inom ramen för ett projekt som syftar till att tillsammans med inblandade parter undersöka hur konflikter inom förvaltningen av stora rovdjur bättre kan hanteras. Projektet stöds av den Europeiska kommissionens plattform för samexistens mellan människor och stora rovdjur via Istituto di Ecologia Applicata (IEA) i Rom och sker i samverkan med Naturvårdsverket.

Upplägg

Sorteringen av perspektiv sker utifrån de motsättningar som framkommit under insamlingen av  synpunkter. Denna webbversionenen kompletteras med citat som illustrerar motstående perspektiv.

Perspektiven är sorterade i teman och innehåller:

  • En inledning
  • Problemformulering
  • Perspektiv och motsättningar som punkter under varje perspektiv
  • Ett försök att formulera förändringar som kan bidra till en bättre hantering av konflikter i frågan om stora rovdjur

Som dialogledare har jag försökt hålla mig så opartiskt som möjligt – med andra ord har jag försökt säkerställa att jag inte tar ställning för eller emot någon av centrala parter och deras perspektiv. Jag har troligtvis inte alltid lyckats med detta och är tacksam om tecken på opartiskhet kan pekas ut. Jag är också mycket tacksam för kompletterande synpunkter: något som inte finns med eller som är beskrivit på ett sätt som inte känns korrekt eller rättvist.

Det är en preliminär beskrivning av problemet och är komprimerad. Det finns troligtvis en hel del som bör läggas till. Om du anser att vi saknar en viktig tema eller har missförstått något, ta gärna kontakt med oss. Problemformuleringar och formuleringar av förändringar som kan bidra till bättre hantering av konflikter är givetvis subjektivt och även här skulle jag vara glad för kommentar och synpunkter på hur dessa kan förbättras eller kompletteras.

Vårt syfte med beskrivningen är inte att ge en fullständig referat över alla samtal och synpunkter men snarare att fånga upp viktiga teman och motsättningar för att bättre kunna designa dialoger som är meningsfulla och som kan göra en skillnad. 

tema 1

Förvaltning

Perspektiv om förvaltning innefattar en rad med rubriker. Det finns bland annat synpunkter om lagstiftning, organisationer, skydd mot rovdjur, rennäring och tamdjurshållning.

tema 2

Jakt och jägare

Jakt är ett av verktygen som används i förvaltningen av stora rovdjur. Samtidigt påverkas jakt av rovdjuren och den påverkar i vissa fall förvaltningen. Samtidigt finns det många motsatta perspektiv om och från jägarna. 

tema 3

Illegal jakt

Illegal jakt anses vara ett problem i arbetet för att skydda stora rovdjur. Det finns olika förklaringar för varför den sker och olika inställningen till den som fenomen. 

tema 4

Stad och land

Frågan om rovdjur är starkt knuten till stad- och landproblematiken. Att människor som bor i tätorterna och stader ser frågan på olika sätt är mycket tydlig. 

tema 5

Känslor och attityder

Känslor spelar en viktig roll i hur människor agerar och hur de fattar beslut. Här finns perspektiv om känslor och även om människors relation till fakta. Vi betraktar känslor och attityder som viktiga perspektiv.

tema 6

Förtroende och makt

Förtroende för förvaltning, för myndigheter är lågt och påverkar flera andra frågor.  Det gäller även förtroendet  mellan organisationer och även inom grupper.

tema 7

Identitet och kultur

Kultur nämns ofta som en viktig faktor i den pågående debatten om rovdjur. Mindre uttalat är hur identitet påverkar attityder till såväl rovdjur som jakt.

tema 8

Demokrati och makt

Demokrati anses vara hotad av hur extrema grupper beter sig. Hur demokrati fungerar i olika beslut är ett ämne som ofta tas upp. Relaterat till demokrati är frågan om makt och maktlöshet.

tema 9

Världsbild

Det finns en stark motsättning mellan två världsbilder. Dessa påverkar de flesta andra frågor. Å ena sida ses naturen som något som vi härskar över och å andra sidan anses människan vara del av ekosystemet. 

Slutsatser

Ett mycket allvarligt läge

EN KOMPLEX FRÅGA

Vad menar vi med att frågan är komplex? Läs mer här om rovdjursfrågans komplexitet.

Läs mer här

HÖG KONFLIKTNIVÅ

Här kan du läsa om varför vi säger att det finns en hög komplexitetsnivå i rovdjursfrågan.

Läs mer här

EN SVÅRLÖST FRÅGA

Kombinationen av hög komplexitet och konfliktnivå gör att det inte finns någon enkel lösning.

Läs mer här

Kontakt

Skicka ett meddelande

Vill du kommentera ett perspektiv – använd hellre dialogplattformen (socyti) 

14 + 14 =