generella teman
Innehåll
Klick på rubriken för att gå direkt dit eller skrolla ner. Klick på + för att läsa om detaljer och motsättningar
1.1 Generellt om förvaltning
1.2 Samverkan och motsättningar
1.3. Lagstiftning och rättsprocesser
1.4. Viltförvaltningsdelegationer
1.5. Rovdjursrådet
1.6. Skydd av tamdjur
1.7. Rennäring
1.8. Licensjakt
1.9. Skyddsjakt
1.10. Ersättning för skador och skydd
1.11. Markanvändning och skogsbruk
1.1 Generellt om förvaltning
Problemet: ordet förvaltning används på olika sätt; oenighet om det finns allvarliga brister inom förvaltningen av stora rovdjur; otydlighet över hur man ska förhålla sig till art- och habitatdirektivet när förvaltning diskuteras.
detaljer & motsättningar
Förvaltning ses ibland som lagar och regelverket och ibland som gemensam aktivitet.
- I vissa fall – framförallt när kritik riktas – betraktas förvaltningen som det formella regelverket och offentlig verksamhet eller organisation
- I andra fall betraktas förvaltning som en gemensam aktivitet – att sköta vilda djur tillsammans.
Om förvaltning behövs
- På den ena sidan anser några att förvaltning inte behövs – enbart bevarande
- I mitten finns en grupp som ser behovet av förvaltning men meningar går isär när det gäller hur förvaltningen bör ske.
- På den andra sidan är några som inte ser behovet av förvaltning och deras argument är att det ska handla om en minskning av rovdjur och i synnerhet varg.
Det riktas kritik mot förvaltningen av stora rovdjur i Sverige
- Otydlighet i lagstiftning och regelverket samt myndigheters oförutsägbara agerande pekas ut som ett centralt problem.
- Å andra sidan menar många som är del av myndigheternas förvaltningsarbete att förvaltningen fungerar men att det (alltid) finns utrymme för förbättring.
Art- och habitatdirektivets roll
- En del kritik mot förvaltning riktas mot EU:s roll och om direktivet när förtroende för förvaltning diskuteras. Det sägs att det egentliga problemet är att EU bestämmer över skydd för stora rovdjur.
- En stark motröst svarar att Sverige är bunden till att följa EU lagstiftning och att det är lönlöst att prata om huruvida EU:s lagstiftning är bra eller dålig.
Riksdagens målsättningar och hur och huruvida förvaltning organiseras utifrån dessa
- Man bör hålla sig till målen som riksdagen ställer och resonera kring hur de ska uppnås
- Målen ska inte tolkas bokstavligt och det är viktigt att förstå det som ligger till grund för dessa mål. De ska anpassas efter rådande omständigheter (hur olika rovdjursstammarna mår).
Frågan om listning i Art- och Habitatsdirektivet (Annex 4 och 5)
- Stora rovdjur, och i synnerhet varg, bör kunna flyttas från ”strikt skyddade” (Annex 4) till ” den mindre nivå där de ska förvaltas. Det kan också handla om att i vissa fall ändra listning i en viss zon.
- Stora rovdjur är i behov av det strikta skyddet i Annex 4 och det ska inte ändras.
En konstruktiv dialog är möjligt eller underlättas om: det tydliggörs vad som menas med förvaltning (eller behovet av förvaltning), alla centrala parter är överens om att förändring behövs inom förvaltning av stora rovdjur och om parterna kommer överens om hur de förhåller sig till ramarna som EU lagstiftning ger trots olika inställningar till direktivets innehåll eller till EU.
Vargjakt handlar om att förvalta vargstammen.
Vi jägare är del av förvaltningen av rovdjur. Vi gör det frivilligt som en samhällstjänst.
Vi har inte förtroende för förvaltning. Målet flyttas hela tiden. Först är det 100 vargar som miniminivå sedan 170 och nu 300.
Vi har ingen förtroende för tjänstemän i förvaltningen. De bryr sig inte om oss.
Ett bra förvaltningssytem ger uttryck för anpassning
***
Lagstiftning och regelverket är oförutsägbara.
Sverige har ett av det bästa inventeringssystem i världen. Det finns konstant kritik mot förvaltningen. Så snart något fungerar då fortsätter kritik om något annat.
Många säger förvaltning har havererad. Det stämmer inte. Det finns konflikt och angrepp. Det innebär inte att allt har havererat. Debatten är mycket polariserad.
Fler citat
I dag saknas en fungerande samordning och politik som tydliggör hur rovdjuren långsiktigt ska vara utbredda i Sverige och i hur stort antal. Lagstiftningen är otydlig, ofullständig och spridd över olika förordningar. Naturvårdsverket saknar mandat i lagen att ta fram övergripande förvaltningsplaner för rovdjuren och det saknas riktlinjer för vad de regionala planerna ska innehålla. Bristerna leder till att planerna skiljer sig åt mellan länen och ibland är föråldrade eller saknas.
Sveriges förvaltning av rovdjur fungerar. Klart är det saker som kan förbättras. Men man kan inte rikta kritik mot förvaltningen bara därför att man inte får det man vill.
Ett stort problem är Riksdagens oförmåga att specificera målen. De tolkas olika av tjänstepersoner i olika myndigheter.
Nu har vi gått från bevarande till att förvalta rovdjur – ett synonym för att skjuta.
***
Art- och habitatsdirektivet förstör för viltförvaltningen! Ta bort den och fågeldirektivet.
EU bryr sig inte om länder. Svenska politiker är för mesiga att utmana EU.
Sverige följer inte EU-direktivet
Art- och habitatdirektivet är inte anpassat till dagens situation. Den har inte hängt med i tiden.
Art- och habitatdirektivet är ramen. Vi måste hålla oss inom den.
Det är ingen idé att diskutera direktivet. Vi måste bara får tydlighet över hur den ska översättas till svensk lag.
1.2 Samverkan och motsättningar
Problemet: Parterna är öppet kritiska mot varandra. Några parter är inte beredda att erkänna eller vara öppna om problem de har internt. Samtalet präglas av en stark ”vi-och-dom” retorik. Motsatta inställningar till EU, den svenska staten och politiker påverkar främst det allmänna samtalet. Det är inte enbart intresseföreningar som ska betraktas som parter men även Naturvårdsverket, domstolsväsendet, andra myndigheter, regeringen och EU-kommissionen. Detta visar på den stora komplexiteten i frågan.
detaljer & motsättningar
Det finns svårigheter att skapa en konstruktiv samverkan mellan offentliga aktörer och intresseorganisationer.
- Intresseföreningar riktar kritik mot Naturvårdsverket, Länsstyrelserna och regeringen om att de antingen inte vill eller inte förmår att samverka med civilsamhället och organisationer som representerar olika intressen.
- Offentliga aktörer säger att det är svårt att samverka med intresseföreningar på grund av den starka motsättningen mellan dem och deras oförmåga att samverka med varandra.
Det förekommer dessutom ”interna motsättningar” som försvarar samarbete. Dubbla budskap skapar förvirring och minskar förtroende och förutsättningar för samverkan.
- Motsättningar inom intresseorganisationer pekas ut som ett problem. Delar av intresseorganisationer motsäger varandra ibland.
- Att det förekommer motsättningar inom regelverket betraktas av såväl offentliga aktörer som intresseorganisationer som ett problem. Vad som betraktas som motsättning är dock inte alla överens om. Några pekar på målkonflikter (till exempel policy om näringslivsutveckling, landbruk, skogsbruk och bevarande av naturen). Andra pekar på otydlighet gällande miniminivåer för att uppnå ett gynnsam bevarande status.
Samtalet om förvaltning av stora rovdjur präglas av en stark ”vi och dom” retorik.
- På alla nivåer pekas bristen på förmågan eller viljan att samverka ut som ett problem. Problemet betraktas ofta som ”någon annan” som står iväg för eller försvårar samverkan genom sitt agerande.
- I några fall lyckas enskilda personer eller grupper att hitta gemensamma intressen men då möter dessa försök till samverkan motstånd från andra. Det kan handla om att medlemmar i organisationer sätter sig emot samverkan. Det kan också handla om allmänhetens inställning och den högst polariserad debatt som förs i media och på sociala medier.
Syn på EU, ”staten” och politiker påverkar samverkan.
- I debatten på sociala medier och i media förekommer stark kritik mot EU, staten och politiker som inte bryr sig om landsbygden och de som bor där. Här handlar det främst om rovdjurens den upplevda hoten mot människor, dess tama djur och livsstil samt jakt som kultur. Politiker hyllas och kritiseras för deras ställningstagande i denna fråga. (Detta är ett tema som återkommer under flera rubriker längre ner)
- Samtidigt hörs den motsatta rösten som säger att tack vara EU:s art- och habitatsdirektiv, lagstiftning och underordnade förordningar finns det skydd för stora rovdjuren som annars skulle bli utrotade.
En konstruktiv dialog är möjligt eller underlättas om: det positiva som sker genom samverkan idag synliggörs, och om parterna är beredda att röra sig från motstånd till samverkan i frågorna de inte är överens om, för att tillsammans arbeta för att hantera problem som finns (dialog i stället för förhandling) och om de kommer överens om att de kan samtala trots att de har olika inställningar till EU, staten och politiker.
Vi ger råd, bemöter oro, delar med oss av den kunskap vi har … ändå finns det kritik mot oss.
I [län] är många anställda som ska skydda rovdjur jägare. Det skadar förtroende för förvaltning. Samverkan med jägare betraktas som viktigare än allt annat.
Samverkan försvåras eftersom vi har olika status i förvaltning av rovdjur
Samverkan med oss (samer) präglas av ett kolonialt tankesätt. De säger att de lyssnar på oss men då hör vi inget mer från dem. De undviker att prata med samebyarna.
Symbiosen förstörs av centralstyre.
Förvaltning domineras av jägarintressen
***
Vi kommer överens i [viltförvaltnings-]delegationen och sen få kritik från intresseorganisationer som representeras
Fler citat
Det finns olika syn på … inom vår organisation. Men utåt ser det ut som om vi är eniga.
Man kan inte lita på myndigheter om de ändrar sig gällande miniminivåer på vargar hela tiden.
Miniminivåer för rovdjursstammar är inte något som kan bestäms i lagstiftning. Det är Naturvårdsverket som måste göra den bedömningen utifrån situationen. Det förstår inte folk därute.
Att vara adaptivt betyder inte att vi inte vet vad vi gör – det vi gör anpassas till det som sker på olika platser och vid olika tider
Man kan inte lita på någon jävla forskare.
Beslut måste grundas i vetenskap
Hur delegationen fungerar beror mycket på vilken landshövding man har.
Riksdagen bestämmer en sak och förvaltning gör annat.
***
Man känner sig inte lyssnat på.
De kritiserar när de inte får det de vill.
Tjänstemän är väldigt försiktiga. Gör de fel får de på tassarna. Det skapar frustration hos dem som vill ha snabba beslut.
Naturvårdsverket är bara intresserat av bevarande.
Hur kan Länsstyrelsen inför oss medborgare sanktionera det sätt som dessa jakter bedrivs på? Hur många jägare sitter i beslutsfattande ställning när dessa beslut drivs fram?
Vi kan samarbeta men det är medlemmar som inte vill att vi ska prata med dem.
Vi pratar med alla politiker – dock inte med SD.
Jävla mördare. Lägg ner den där jäkla renskötsel istället.
Politiker har ingen förståelse för vad människor upplever.
Håller med alla som tycker som jag; ingen varg, spiralformade gurkor och vilka fröer som helst, det vill vi ha bestämmanderätt över själva
Ok, alla pratar om att EU vill och EU vill, sluta med det här, EU:s.alla jävla förslag från alla jakt/skytte intresserade fanatiskt hatare består av vanliga människor som försöker förverkliga sina fantasier, det är dom vi ska attackera, inte “EU. På dessa jävla idialister/terrorister som hatar oss jägare, för hat mot jägarkåren är vad det handlar om.
Naturvårdsverket är enligt mej alldeles för infekterad i frågan vad gäller varg rovdjurs förvaltning fel folk alltså. Ny myndighet nytt folk helst med rötter från landsbygden
o.s.v.
***
EU har en annan politik än i Sverige. Problemet är lobbyverksamhet i Regering. Det är odemokratiskt och orättvist.
Politiker förstår inte verkligheten.
Vad har EU med våran jakt att göra? Vilen nytta har vi i EU? Det är bara en kostnad som vi betalar i skattepengar.
Regeringen får sätta ner foten!
1.3 Lagstiftning och rättsprocesser
Problemet: Otydlighet över om det är lagarnas innehåll eller hur de hänger ihop med varandra som ska förändras. Meningsskiljaktighet över om en mer integrerad, tydligare samling av lagar och förordningar skulle göra en skillnad för förvaltningar. Rättsprocesser används av några som ett sätt att protestera eller skapa hinder och inte som ett sätt att få klarhet över hur lagen bör tolkas.
detaljer och motsättningar
Lagstiftning betraktas allmänt som otydlig och föråldrat och, som nämnt ovan, att delar av lagstiftning och policy motsäger andra delar. Det finns dock även här olika tolkningar.
- Kritiken som riktas mot lagstiftning baseras på svårigheten att veta vad som gäller i vissa konkreta fall.
- Kritiken i andra fall handlar snarare om att en inte håller med lagarnas innehåll.
Det finns en allmän uppfattning om att det saknas politisk vilja eller förmåga att lösa problem med lagstiftningens otydlighet.
- Politiker kommer inte överens därför att de är rädda att tappa väljarstöd om de anses välja sida i den polariserade debatten.
- Det är intresseorganisationerna som kan minska polariseringen genom att visa att de är beredda att samverka och respektera varandra.
Det finns oenighet över om lagstiftning kan och bör ändras.
- Några menar att det finns tydliga sätt att förbättra lagstiftning och regelverket som går att genomföra inom ramar för EU-lagstiftning. (till exempel att se till att det finns likhet inför lagen och vilka ärenden ska ges prövningsrätt). Det påpekas att översyn av lagstiftning måste kunna ske genom samverkan mellan lagstiftarna och berörda parter.
- Några menar att det finns motstånd mot att ändra lagstiftning därför att några gynnas av den medan andra är tveksam om politikernas förmåga att enas om föreslagna ändringar.
Domstolar betraktas och används på olika sätt.
- Domstolar anses ha rollen att tolka lagar och klara upp otydlighet i tillämpning av lagar. Domstolsbeslut kritiseras, används som bevis på lagstiftnings otillräcklighet eller används som stöd för ens argument. Hur olika individer eller organisationer förhåller sig till dessa domar beror ofta på sin inställning.
- Samtidigt märks en ökning av att använda domstolar som ett sätt att frustrera eller även sabotera genomförandet av skyddsjakt och licensjakt. I andra fall anses rättsprocesser vara en sista utväg när ens röst inte blir hörd.
Meningsfull dialog om att skapa större tydlighet i lagstiftningen och regelverket är möjligt om:
- samtal om lagstiftning och förordningar tydligt skiljer mellan hur lagstiftning och regelverket hänger ihop och lagarnas faktiska innehåll;
- rovdjursrådet – som representerar såväl intresseorganisationer som länsstyrelserna – tillsammans med Naturvårdsverket enas om förslag till regeringen och riksdagens relevanta utskott.
Förtroende för varandra och ett bättre samtalsklimat i en sådan dialog skulle öka om: parterna kan komma överens om hur de använder sig av rättsprocesser – minst under tiden som samtalen pågår.
Allt är byråkratiserad idag
Myndigheterna, både nationellt och regionalt, tar inte beslut baserade på fakta, det saknas tydliga mål med förvaltningen. Domstolarnas agerande är oförutsägbart och de ansvariga gömmer sig bakom regler och beräkningar som de knappt själva förstår.
Det är inte lagarna i sig men sättet de tillämpas [som är problemet]
Politiker ska vara tydligare!
Problemet är riksdagens oförmåga specificera målen. De ska vara tydliga och mätbara.
Det finns otydlighet om storleken på [vargens] population. Målet flyttas hela tiden
Mycket skulle vara tydligare om jaktlagen överses
Bort med Art- och habitatdirektivet!
Gynnsam bevarandestatus är inte ett vetenskapligt begrepp – det blandar politik och fakta.
Fler citat
***
Det är inte konstigt att politiker inte är överens. De representera sina väljare.
Om intresseorganisationer skulle samverka skulle det underlätta för politiker
Politiker vågar inte ta ställning utav rädsla för att tappa väljare
Vi måste förklara för [regionala] politiker vad lagarna säger och innebär för förvaltning
Politiker i riksdagen är total ovetande om människors attityder
Vi kommer alltid att fastna i antal vargar som bör finnas i Sverige
***
Politiker bestämmer och förvaltning gör. Vi kan inte ändra på lagarna och måste förhålla oss till dem.
Jägarna vill inte att jaktlagstiftning ska ändras. De gynnas ju av den.
Politiker är för fega att ta ställning.
***
Lagarna är otydliga. Länsstyrelsen får inget tydligt och bra stöd från naturvårdsverket. Beslut om licensjakt eller skyddsjakt överklagas. Domstolen måste tolka lagen.
Att inleda rättsprocesser används som en form av protest.
Att gå till domstolen är det enda sätt att bli hörd och tagen på allvar.
Beslut om licensjakt är fattat. Nu ska det säkert överklagas!
1.4 Viltförvaltningsdelegationer
Problemet: det råder olika meningar om hur stor beslutsmakt som delegationerna bör ha att fatta beslut gällande till exempel om nivåerna på rovdjursstammarna, skyddsjakt och licensjakt; det finns även delade meningar om samverkan inom delegationerna och sättet som beslut fattas på viltförvaltningsdelegationerna gynnar eller försvårar förvaltningen av stora rovdjur (snarare än särskilda intressen); överklagan efter länsstyrelsernas beslut om stora rovdjur upplevs som frustration av flera aktörer.
detaljer och motsättningar
Delegationerna har makt att fatta vissa beslut och är rådgivande i andra frågor. Olika meningar råder om delegationernas makt att besluta och påverka.
- Ett perspektiv är att delegationerna bör få mer makt att fatta beslut om jakt på rovdjur (nivåerna, skyddsjakt och licensjakt).
- Den motsatta perspektiv är att Länsstyrelse bör behålla makt att fatta beslut om dessa frågor därför att delegationerna fattar beslut genom omröstning och att representativitet på dessa organ leder till orättvisa resultat (t.ex. att de som stödjer jakt har oproportionellt mycket makt jämfört med de som står för bevarande av rovdjur)
Sättet som beslut fattas i delegationerna är omdiskuterat.
- Ett perspektiv är att representativ demokrati och beslut genom omröstning inte är rätt modell för att skapa samverkan och stärka förtroende. Kritik riktas bland annat mot representanter som ska representera särskilda intressen som dessutom är jägare och då röstar för jägarnas intressen när det kommer till omröstningar.
- Ett motsatt perspektiv är att det inte finns ett annat sätt att fatta beslut än genom en majoritet av representanters röster.
Problem med att beslut överklagas
- Även om länsstyrelsen fattar beslut i samråd med delegationen uppstår problem när besluten överklagas. Besluten överklagas av nationella intresseorganisationer vars intresse representeras på delegationerna eller av aktionsgrupper som inte är representerade.
- Rätten att överklaga beslut försvaras framförallt av de som känner att de marginaliseras på ett eller annat sätt. Överklagan blir det enda sättet som de kan få sin röst hörd.
Delegationerna samverkar mer eller mindre bra i olika län. Det beror på flera olika saker:
- Hövdingens förmåga att leda möten och engagera sig i frågan om rovdjursförvaltning får beröm och kritik i olika län
- Ledamöters förmåga till öppenhet, lyssnande och respekt skiljer sig från län till län
- Stämningen på möten skiljer sig från län till län.
Förtroende för, och engagemang i, viltförvaltningsdelegationerna kan öka om:
- Förhållande mellan styrning ”ovanifrån” och påverkan ”underifrån” (top-down kontra bottom-up) blir tydligare;
- samtalet om delegationernas makt att fatta eller förmåga att påverka viltförvaltningsbeslut fördjupas;
- sammansättningen och funktion tydliggörs;
- delegationerna kan förbättra intern samverkan och sina olika sätt att komma fram till beslut;
- frågan om representation i förhållande till förhandling eller dialog på delegationen blir tydligare, framförallt när det gäller beslut om licensjakt och skyddsjakt som ofta överklagas.
Beslutsmakt ska vara nära där problemen finns och inkludera dem som är i kontakt med dem som drabbas av rovdjur.
Det är klart att de (jägarintressen) vill att delegationerna ska få mer makt. De flesta som sitter där är ju jägare.
När Viltförvaltningsdelegationen i Uppsala skulle fatta beslut om att sänka miniminivån för lodjur gick frågan till omröstning. Förslaget som Jägareförbundets representant lade fram innehöll en sänkning från 11,5 lodjursföryngringar till 5. Detta röstades igenom av Viltförvaltningsdelegationen, men länsstyrelsen valde efteråt att istället att fastställa nivån till 10 föryngringar, vilket var länsstyrelsens förslag till delegationen.[…] Viltförvaltningsdelegationerna är viktiga för att skapa lokal delaktighet, kunskap och förståelse för viltförvaltningen. De får därför inte tillåtas vara meningslösa.
***
Det är viltförvaltningsdelegationen som styr hur stora rovdjursstammar det ska finnas i länet. Och i den är det en kraftig övervikt av jägare. 13 av de 15 ledamöterna är jägare.
Det funkar inte med omröstningen. Många sitter där och säger inget och sen röstar dem med jägarna.
Det blandas ihop representativ demokrati med deliberativ demokrati. Bara två personer på delegationen representerar naturvård.
Det är ett system som skapar del av konflikten den försöker lösa.
Fler citat
***
Det är viltförvaltningsdelegationen som styr hur stora rovdjursstammar det ska finnas i länet. Och i den är det en kraftig övervikt av jägare. 13 av de 15 ledamöterna är jägare.
Det funkar inte med omröstningen. Många sitter där och säger inget och sen röstar dem med jägarna.
Det blandas ihop representativ demokrati med deliberativ demokrati. Bara två personer på delegationen representerar naturvård.
Det är ett system som skapar del av konflikten den försöker lösa.
1.5 Nationella rovdjursrådet
Problemet: rovdjursrådets betydelse är oklar; om inte lagstiftning blir tydligare och mer förutsägbar är det tveksam om förvaltning kommer att förbättras; om inte förvaltningsplaner för stora rovdjur får juridisk status, kommer inte deltagande i revidering av dessa planer vara meningsfull.
detaljer och motsättningar
Rovdjursrådet beskrivs som ett rådgivande organ till Naturvårdsverket i genomförandet av rovdjurspolitiken.
- Samverkan mellan NV och NRR beskrivs som positiv. Information delas och förslag tas emot. Den uppfyller sin funktion som rådgivande organ.
- Medlemmar på rådet har uppfattningar som skiljer sig fundamentalt från varandra. De kommer aldrig att enas om vissa saker. En del av det de föreslår och lyckas komma överens om får de ingen återkoppling kring. Det är oklart vilken betydelse som rådet har.
Många på rovdjursrådet är eniga om att lagstiftning är oklart och oförutsebar och att det skapar onödiga problem inom förvaltningen av stora rovdjur. Vad exakt bör förändras har inte undersökts och det kan finnas olika uppfattningar bland medlemmarna. Ett förslag från WWF har inte behandlats på rådet.
Många på rovdjursrådet har uttryckt osäkerhet om nyttan med att delta i revideringen av förvaltningsplanen så länge den inte har något judiskt status.
- Utan att förvaltningsplanen får klart juridiskt status är den verkningslös i viktiga frågor.
- Den har ändå en vägledningsfunktion och viktigt gentemot EU för att visa hur förvaltning av stora rovdjur är tänkt att fungera
Rovdjursrådet skulle få större betydelse om:
- rådet skulle kunna få tydlighet över några grundläggande värderingar och principer som alla kan stödja
- den skulle lyckas komma överens om konkreta förslag (bland annat om lagstiftning och regelverk) och om dessa förslag stöds av naturvårdsverket och om dessa tillsammans lämna dessa förslag till regeringen eller riksdagens utskott
- om rovdjursrådet tillsammans med naturvårdsverket skulle rekommendera att statuset på nationella förvaltningsplanen för stora rovdjur får juridisk statur och om regeringen är beredd att ta emot ett sådant förslag och agera på den
Jag upplever dem som är med från Naturvårdsverket som öppna och mottagliga.
Vi har pratat i många år och det sker ingen förändring. Vi kommer aldrig att komma överens om vissa saker.
***
Problemet är att lagstiftning är otydlig och oförutsebar. Den måste moderniseras.
***
Det är inte värt att lägga mycket tid på en ny förvaltningsplan. Så länge den inte har juridisk status är den inte värt mycket.
Förvaltningsplanen är värdelös om inte lagen stöttar den.
1.6 Skydd av tamdjur
Såväl EU som svensk lagstiftning betonar att ägare av tamdjur ska särskilt beaktas i förvaltningen av rovdjur. Medan gynnsam bevarande status ska uppnås och bibehållas i Sverige, ska det inte vara påtagligt svårare att hålla tamdjur enligt svensk rovdjurspolitik som antogs 2013 av Riksdagen (MJU7).
Problemet: Spänningen mellan att hålla tamdjur och samtidigt värna om att bibehålla gynnsam bevarande status.
detaljer och motsättningar
När det gäller effekterna av skyddet av tamdjur – såväl boskap som husdjur och arbetsdjur – finns olika perspektiv.
- Många ägare av tamdjur menar att skyddet inte räcker och att framförallt beslut om skyddsjakt bör vara enklare att få. Det finns mycket frustration över krånglet med att få ett beslut, tid som det tar och överklagningar som sker när beslutet väl fattas.
- Motargumentet är att relativt få tamdjur drabbas av rovdjursangrepp och att problemet görs större än vad det bör vara. Andra säger att tamdjur kan skyddas på flera olika sätt och möjligheter är inte uttömda.
Vilka metoder som fungerar bäst är osäker.
- Kritik mot befintliga metoder kritiseras: Att hägna in sina djur betraktas av många som otillräckligt; att ha fårherdar är för dyrt; skyddsjakt regleras för hårt, alternativ som lamadjur fungerar inte; det är svårt att ha fribetande boskap och skydda dem samtidigt.
- Det bör finnas bättre sätt att – tillsammans med tamdjursägare – hitta det bästa sättet att skydda sina djur i olika områden. Ett adaptivt arbetssätt – där tamdjursägare är delaktiga – bör användas oftare.
För många är fäbodbruk och småskalig lantbruk en fråga om identitet och kultur
- Skador som orsakas får många små småskaliga lantbrukare att avsluta sin verksamhet. Detta utarmar kulturarvet och betraktas av många som ett tecken på att politik inte bryr sig om de som bor på landsbygden.
- Motargumenten är att lantbrukare måste lära sig leva med rovdjur och att problemet överdrivas. Exempel från övrig Europa används ofta för att stärka detta argument.
För att leva upp till EU och nationell lagstiftning och möjliggör tamdjurshållning bör frågan om effekterna av rovdjur på tamdjurshållning samt effektivitet och kostnad av skyddsåtgärder klargöras (helst med gemensamt framtagande av kunskap). Positiva resultat i ett sådant samtal bör även bidra till bevarandet av kulturarvet som fäbodbruk representerar och för att motverka känslan av övergivenhet hos fäbodbrukare.
Vi behöver en förenklad, liberaliserad och effektiv skyddsjakt.
Det finns inte mycket skador bland tamdjur söder om renområdet.
Beslut om skyddjakt delegerat till delegationer. Problem uppstår när besluten tas och då överklagas. Skapar ilska och osäkerhet
Vargar skall inte finnas på samma plats som människor och tamboskap. Lyssna på folket som lider och berörs av vargens härjningar bland deras tamdjur. Lyssna! Så enkelt är det.
***
Det läggs mycket pengar på åtgärder men det finns ingen vilja att undersöka vilka metoder funkar bra och mindre bra.
Vi behöver arbeta mer adaptivt med skyddsåtgärder – tillsammans med dem som berörs.
Fler citat
Det behövs mer förebyggande insatser som till exempel stängsel för att skydda tamdjur.
Stängsel inte det mest effektiva sätt att skydda – framförallt i södra Sverige.
Stängesel inget bra skyddsåtgärd
Det förväntas att bönder ska bekosta stängslet och får bara 75 – 80% kompensation. De förväntas göra en kulturgärning.
Man får bara bidrag för blocklagd mark. Det håller bara så länge pengarna räcker.
Det är svårt att stänga ut varg. Mycket lättare att stänga ut lodjur.
Att det fanns både lamadjur som väktare och 90 centimeter högt stängsel med eltråd överst hjälpte inte mot vargangrepp.
***
Vi behöver mer förebyggande insatser för att skydda våra djur. Stängsel ersätts med högst 80% av kostnader. Vi ska få full kompensation.
Många fäbodsbrukare orkar inte längre med problem som uppstår när det finns vargrevir i närheten.
1.7 RENNÄRING
Problemet: Samerna upplever att förvaltningen av rovdjur motverkar deras sträva efter att upprätthålla sin kultur och att de utsätts för diskriminering från myndigheter och vissa andra grupper.
Renskötare argumenterar att rennäring är en urgammal del av den samiska kulturen. Rovdjur anses orsaka skador och bidrar till problem på flera olika sätt och rovdjursförvaltning bidrar till att renhållning som näring hotas försvinna. När det gäller varg, finns det politiskt beslut om att det inte ska finnas några vargföryngringar i renskötselområdet – och tillfällig förekomst av varg accepteras bara om de inte ställer till för stora skador. De får stöd från framförallt grupper som stödjer jakt och motstånd från några bevarande grupper.
detaljer och motsättningar: generellt
1.7.1 Generellt
Det finns starka motsatta inställningar gällande rovdjur och sättet de hanteras.
Rovdjursproblemet anses vara del av ett större hot mot den samiska kulturen
- Hot från rovdjur och framförallt vargen måste ses som en del av problemet – sen hotas rennäring också av skogsbruk och gruvnäringen. Det finns ett förakt för samernas rättigheter som ursprungsbefolkning.
- Samerna är inte ursprungsfolk. Rennäring är inte en hållbar näring.
Rovdjur hotar rennäring som är del av den samiska kulturen
- Rovdjur anses vara et hot mot samernas traditionella sätt att leva och del av ett mer omfattande inskränkning av samernas rättigheter som ursprungsbefolkning .
- Kontra: rovdjur behöver inte hota samernas traditionella sätt att leva – det finns lösningar utöver de traditionella sätten att ta hand om rovdjur.
“Det går att hitta lösningar för samexistens mellan renar och varg.”
Samexistens med varg
- Varg och renar går inte ihop.
Det går inte att bedriva rennäring om det finns varg - Kontra: Acceptera att rovdjur tar tamboskap. Renar behöver dessutom vara vilda.
Problem när vargarna angriper renar
- Efter vargangrepp är renhjorden svår att hantera. I vissa fall går det inte att använda samma betesmark. Djuren får ingen betesro. Rovdjursangrepp skapar också sorg för renskötare som förlorar sina djur. Många känner sig uppgivna, frustrerade och arga.
- Det går att skydda renar.
Interna konflikter uppstår mellan samebyarna
- När det gäller fördelning av ersättning – som inte räcker till all skada – uppstår konflikter mellan samebyarna. Nuförtiden löses en del av dessa i domstolarna.
- Skulden för dessa konflikter ska inte läggas på rovdjursförvaltning
(se https://www.de5stora.com/om-rovdjuren/rovdjuren-och-manniskan/rovdjur-renar/hur-stort-ar-problemet/
https://www.sapmi.se/vart-arbete/rovdjur/rovdjur-och-renar/
https://www.sametinget.se/rennaring_sverige )
Detaljer: skador och ersättning
1.7.2 Skador och ersättning
Ekonomiska förluster orsakade av rovdjur är större än den av riksdags bestämda mål att toleransnivån ska vara maximalt 10% av en samebys faktiska renantal.
- På den ena säger Sametinget, Samernas Riksförbund (SSR) och forskare tydligt att förlusterna är större än ersättningen samebyarna får för skadorna orsakade av rovdjur.
- På den andra sidan betraktas ersättning som generös och även som ett sätt att artificiellt säkra samernas livsstil.
När förluster av renvajor blir större än kalvar som föds, minskar renhjordarna och äventyrar renskötsel på längre sikt.
- Det innebär att rovdjurspolitik riskerar att hota renskötsel som är en integral del av den samiska kulturen
- Rennäring är inte en hållbar näring och existerar enbart på grund av de höga ersättningsnivåer som samebyar får.
Ersättningsnivåerna är för låga.
- Ersättningsnivåerna har inte ändrats på 20 år och räcker inte för att täcka skadorna. Det handlar om mycket mer än bara det som kan ersättas med pengar.
- Ersättningsnivåerna har höjds och bör räcka till förlusterna
detaljer: Upplevd brist på kommunikation, respekt och delaktighet
1.7.3 Upplevd brist på kommunikation, respekt och delaktighet
Trötthet på dialog
- ”Många har ”dialog” med oss men varje gång är det som att starta på noll. Det är som om de vi pratar med inte förstår eller vill förstå oss”. Trötthet på dialog som inte leder någonvart.
Kommunikation består ofta av information
- Myndigheter kommunicerar genom att informera och i bästa fall lyssna på synpunkter samtidigt som de säger att det är dialog
Citat: Vi vill att myndigheter ska göra mer än bara informera oss. Det krävs en vilja att samverka. Fråga samebyarna – de har lång erfarenhet av problemet. - Det är myndigheters som bestämmer. Renskötares önskemål tas väl i akt i beslutandet.
Rättsprocesser i stället för dialog
- Känslan är att samerna inte bli hörda eller tagna på allvar och då vänder de sig till domstolarna – en dyr och slitsam process
Citat – Vi känner att vi inte bli hörda av myndigheterna och är tvungna att använda oss av rättsprocesser oftare. De är dyra och slitsamma.
Respekt och rasism
- Renskötare och deras representanter upplever rasism från såväl myndigheter som andra aktörer.
- Renskötare särbehandlas.
Om samtal som enbart består av information och inhämtning av synpunkter ersätts av dialog som präglas av delaktighet och medbestämmande skulle förtroende och förståelse för problemet öka och behovet av att använda rättsprocesser minska. Dialog eller medling skulle även gynna konflikter mellan samebyarna. Dialog skulle även kunna leda till ökad samverkan när det gäller ersättning av skador. Det befintliga kommunikationsklimatet kommer bara att se en eskalering av spänning och ett minskande av förtroende.
Generellt
Just de vargar som vandrar in från Finland och Ryssland är de vargar som vi behöver för att undvika inavel. De tar sig sällan förbi renområdena med livet i behåll. Det är inte realistiskt att hålla halva Sverige fritt från varg.
Ja, det är någons levebröd men sätter man det i perspektiv med biologisk mångfald och hållbar utveckling så är svaret enkelt. Vi måste satsa på sunda ekosystem.
” Rennäring är inte lönsam. Ersättningar hjälper dem att överleva.
“Det känns som om vårt traditionella sätt att leva blir hotad av rovdjur (alla 5 stora rovdjur), skogsbruk och gruvnäring. Vi kämpar ständigt på flera fronter att bli hörda och tagna på allvar. Det är inte bara rovdjur, men även skogsbruk och gruvnäring som ständigt tar mer mark i beslag.”
Ingen vågar kritisera hur Samerna hanteras. Vi (söder om renområden) är inte värt något!”
Samebönderna skall ta hand om sina djur som alla andra bönder, stängsla, vakta som man gjorde förr, inte sitta och vänta på vargen eller björnen eller tåget eller bilarna!
… renar kan inte och skall inte stängslas in. Vi behöver istället acceptera att rovdjur tar vilt och ibland tamboskap. Hade renen fått leva fritt och inte användes i vinstsyfte så hade förekomsten av rovdjur inte varit ett problem … Renen kan inte o ska inte stå i hagar. Renägarna kan heller inte förväntas stå o mata rovdjur med hur mycket ren som helst.
fler citat
Skador och ersättning
“Samerna får mycket kompensation för närvaro av rovdjur – ofta mer än deras förluster”
” Rennäring är inte lönsam. Ersättningar hjälper dem att överleva.”
“… man räknar med 10% rovdjursdödade renar, på vissa håll är ju siffran mångdubbelt, givetvis funkar inte det, renarna är ju trots allt någons egendom, någons levebröd.”
Upplevd brist på kommunikation, respekt och delaktighet
Dialogtrötthet
”Många har ”dialog” med oss men varje gång är det som att starta på noll. Det är som om de vi pratar med inte förstår eller vill förstå oss”.
Kommunikation
“Vi vill att myndigheter ska göra mer än bara informera oss. Det krävs en vilja att samverka. Fråga samebyarna – de har lång erfarenhet av problemet.”
Rättsprocesser
Vi känner att vi inte bli hörda av myndigheterna och är tvungna att använda oss av rättsprocesser oftare. De är dyra och slitsamma.
Rasism och respekt
”Regeringen sätter olika värde på olika näringar. Ersättning vi får är mager. Vi är inte värt något!”
“Om samerna vill klassas som urfolk och att deras “kultur” ska värnas om och respekteras av oss andra så måste dom själva ta itu med denna brist på respekt för naturen och vilt först innan många av oss överhuvudtaget vill ha med dom att göra.”
Övriga problem
Hanterbarhet av renar
“Rovdjuren får bära skulden och skattebetalarna bära kostnaderna”
“Domesticerade renar bör hanteras som alla andra tamboskap
Det går alldeles utmärkt att bedriva rennäring inom avgränsade områden. Man gör det i långt större utsträckning i Finland t ex. Även i Tornedalen gör man detta en del.
Tamboskap SKA bedrivas inom avgränsade områden annars får man också acceptera att spela på naturens villkor.
Den naturvidriga rennäringen har inte i vår natur att göra. Dessutom en köttindustri som ingen behöver. Ren och skär vansinne.
1.8 licensjakt
Rätten att besluta om licensjakt på björn, varg och lodjur delegeras till länsstyrelser i län där antalet föryngringar för arten i rovdjurförvaltningsområdet överstiger de fastställda miniminivåerna. Licensjakt används främst för att begränsa rovdjursstammarnas storlek. (Naturvårdsverket)
Problemet: Otydlighet som uppstår när beslut fattas om licensjakt och hur den bedrivs grundar sig delvis i brist på vägledning. Motstånd mot licensjakt baseras delvis på att lagstiftning feltolkas och delvis på en inställning att den är inhuman. Det riktas också stark kritik mot antagandet (som får ett visst stöd i forskning) att licensjakt främjar delaktighet i förvaltning av stora rovdjur. Dessutom förekommer kritik mot hur miniminivåer för att uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus fastställs.
detaljer och motsättningar
Lagar och föreskrifter kring licensjakt anses vara otydliga
- Lagarna, föreskrifter och råd gällande beslut om licensjakt betraktas som otydliga:
- Fastställda miniminivåerna ändras
- Förutsättningar för att tillåta licensjakt tolkas på olika sätt
- Kontra: lagarna och föreskrifter är så tydliga som de kan vara. Vi har att göra med ett levande ekosystem och inte något statiskt. De kommer alltid att behöva tolkas och det beror på att omständigheter är olika och att de ändras över tid.
Länsstyrelser får inte tillräckligt med tydlig vägledning i beslut om licensjakt
- Naturvårdsverket ger inte tillräckligt med stöd och vägledning till länsstyrelserna för att fatta beslut om licensjakt som inte strider med EU-lagstiftning.
- Naturvårdsverket ger stöd men har inte tillräckligt med resurser och personal
Överklagningar på licensjaktsbeslut skapar problem
- Motståndare till jakt på rovdjur, jaktmotståndare och de som vill skydda rovdjur använder överklagan till domstolar som ett sätt att göra motstånd och sabotera. Jakten försenas och tiden för licensjakt minskas. Det leder till stor frustration. Ensidiga överklagans möjlighet ses som en demokratiförlust samtidigt och sätter käppar i hjulet på förvaltningen.
- Kontra: a) vi utöver vår laglig rätt att överklaga beslut som vi anser inte gynnar bevarande av rovdjursstammarna. Det ska inte tolkas som sabotage eller motstånd till jakt eller licensjakt i sig.
Osäkerhet om sättet licensjakt bedrivs och grunderna till beslut om licensjakt i Sverige är lagligt enligt EU-lagstiftning. Domen tolkas på olika sätt.
- Tapiola-domen i Finland medför också att Sveriges sätt att bedriva licensjakt inte uppfyller kraven i art- och habitatdirektivet.
- Kontra: Enligt vår tolkning anser vi att licensjakten uppfyller kraven
Licensjakt som ett sätt att skapa delaktighet i och förtroende för förvaltning av stora rovdjur
- Skapar en känsla av att vi är med i förvaltningen. Många som vill vara med när det blir licensjakt på rovdjur. Ett effektivt sätt att skapa förtroende hos människor som bor på landet och påverkas av rovdjur.
- Kontra: bidrar inte alls till att skapa förtroende för förvaltningen. Det handlar bara om att kunna döda rovdjur på ett lagligt sätt.
Oenighet och konflikt uppstår kring bedömningen om miniminivåer på olika rovdjursarter och framförallt vargar
- Sättet som miniminivåer fastställs är felaktigt. Det går inte att lita på allt forskare säger – dessutom ändrar de sig hela tiden och många står på bevarande sidan.
- Bedömningen av miniminivåer och det vetenskapliga underlaget för beslut ifrågasätts på felaktiga grunder. Det är ofta en emotionell reaktion mot information som några inte gillar.
Om större tydlighet uppnås gällande hur beslut om licensjakt fattas skulle konflikter minska. Om den tydligheten uppnås i dialog med olika parter skulle förtroende för förvaltning öka.
Om klarhet uppnås om hur rätten till överklagan ska/bör användas kan spänningen minska avsevärt.
Dialog om licensjakt kan bidra till att klargöra motiveringen till att den bedrivs och även säkerställa att EU-lagstiftningens höga krav uppfylls.
Det finns stor försiktighet hos regeringen och naturvårdsverket när det gäller licensjakt. Överklagan kan leda till EU-domstolsprocess. Regeringen vill inte riskera hamna i domstol – “det blir dålig för bilden av Sverige som miljövänligt land”
Det pratas inte om denna försiktigheten. Det skapar frustration och leder till sämre förtroende för förvaltningen.
Illegal jakt är en följd av bristande förtroendet!
Skyddsjakt kan inte ersätta licensjakt.
Den jakt som kallas licensjakt riktas dock ofta mot vargar som inte alls gjort någon skada på tamdjur. Vi är många naturvänner som tycker att den jakten är obefogad.
***
Vägledning
Vi får viss vägledning från naturvårdsverket, men vi skulle behöva göra en uppföljning av tidigare licensjakt innan vi fattar beslut
Fler citat
***
Överklagan
Överklagningar av beslut om licensjakt blir ett sätt för mindre organisationer att få sin röst hörd
Föreningen JO-anmäler länsstyrelsen i Norrbottens län för att åsidosätta föreningens rätt att överklaga beslut enligt Århus-konventionen som också bekräftats av Högsta Förvaltningsdomstolen.
Överklagningar skapar stor frustration. Det är bara ett sätt att stoppa eller försena det som länsstyrelsen beslutar.
Ny lagstiftning som hindrar dessa obskyra intresseorganisationer att obstruera myndighetsbeslut. Men då måste vi byta regering.
Naturskyddsföreningen underblåser en tystnadskultur och illegal vargjakt, genom att i tid och otid överklaga alla strävanden till laglig och förutsägbar förvaltning av våra rovdjursstammar.
Varför överklagar Naturskyddsföreningen olika domstolsbeslut om vargen?
När ett hotat djur jagas i stor omfattning är det en självklarhet att miljöorganisationer agerar. Vi gör det även för att slå vakt om de lagar som skyddar naturen, så att inte Sveriges försök att kringgå reglerna sprider sig i Europa.
***
EU-direktivet & Tapioladomen
Två olika reaktioner
Svenska Jägareförbundet välkomnar att EU-domstolen nu klargjort att licensjakt på varg är möjlig.
Nu har EU-domstolen uttalat sig om den finska vargjakten, som på många sätt liknar den svenska. Vår slutsats är, utifrån EU-domstolens formuleringar, att inte heller den svenska licensjakten har nått upp till kraven på EU:s artskydd. (Naturskyddsförening)
De två diametralt olika [juridiska] synsätten visar tydligt att det finns helt olika världsbilder av natur, djur och människor i botten av de olika rättssystemen. Ontologin bakom den nationella svenska vilt- och jaktjuridiken bygger på en antropocentrisk världsbild där människan står alltid över djuren, som definieras genom hennes behov och handlingar. Ontologin bakom EU-rätten bygger på att vilda djur och natur har ett egenvärde i sig utan människans inblandning så långt som möjligt. Dvs det handlar om en biocentrisk/ekocentrisk världsbild där människan är också en del av naturen vid sidan av andra organismer.
***
Effekten av licensjakt bedöms förbättra möjligheten för samexistens och på detta sätt bevara vargstammens gynnsamma bevarandestatus. Enligt propositionen [Prop. 2012/13:191] är det mycket viktigt att de människor som påverkas av stora rovdjur ges möjlighet att finna en delaktighet i förvaltningen.
All forskning visar att jakt inte ökar acceptansen. Tvärtom har det visat sig att den illegala jakten i stället ökar då myndigheterna tillåter att vargarna jagas via licensjakt. Det sänker helt enkelt vargens status.
1.9 Skyddsjakt
Om ett specifikt rovdjur orsakar ”allvarlig skada” eller riskerar att orsaka sådan skada kan myndigheterna bevilja skyddsjakt på just denna individ. Det får de göra för att skydda tamdjur, hundar, renar, människor eller annan egendom. För att skyddsjakt ska kunna beviljas ska det inte finns någon annan lämplig lösning på problemet. Beslutet får inte heller leda till att artens bevarandestatus hotas. (från de5stora.se)
Problemet: Skyddsjaktens roll och betydelse i förvaltning av stora rovdjur är oklar och behöver tydliggörs. Reglerna för skyddsjakt betraktas av några som krångliga och av andra som nödvändiga.
detaljer och motsättningar
Intentionen med skyddsjakt
- Skyddsjakt är nödvändig för att minska socio-ekonomiska konsekvenser av bevarandet av rovdjur
- Det är bara en ursäkt för att döda rovdjur – tamdjursägare bör ta större ansvar
Reglerna för skyddsjakt
- Reglerna anses vara krångliga därför att det blir svårt att få ett snabbt beslut om att döda ett rovdjur som hotar eller har dödat tamdjur
- Kontra: Reglerna finns till för att säkerställa att rovdjursstammarna inte hotas i onödan.
Myndigheter har skyldighet att skydda tamdjur
- Myndigheter måste skydda tamdjursägare från rovdjur om de vill att rovdjur ska finnas i Sverige
- Det är tamdjurshållare som måste skydda sina djur – det finns ersättning från regeringen och EU för att bekosta skydd
Om reglerna för och intentionen med skyddsjakt blir tydligare genom tydlig vägledning i förvaltningsplanerna kan en del konflikter förhindras.
Skyddsjakten påverkar inte gynnsamt bevarandestatus numerärt.
Det har viktig psykologisk värde att kunna skjuta en varg även om det finns många fler.
Det är bra att inleda skyddsjakt tidigt. Problemvarg ska tas bort. Vi måste jobba uppsökande.
Studier visar att skyddsjakt inte minskar rovdjursangrepp på boskap
Det [är] ibland nödvändigt med skyddsjakt, som när vargen angriper tamdjur eller är för närgången.
Skyddsjakt bör inte ersätta licensjakt.
***
Vi behöver en förenklad, liberaliserad och effektiv skyddsjakt.
All skyddsjakt på varg i år har stått i strid med Eu’s art- och habitatdirektiv.
Fler citat
Att en förening med intresse för rovdjur kan påverka myndighetsbeslut, ter sig för mig lika märkligt som om en extrem högerförening skulle tillfrågas och dessutom ha något att säga till om i beslut om immigrationsfrågor.
det är nästan omöjligt att få skyddsjakt på varg beviljad där det inte finns renar. Det räcker ju som sagt inte med slagna hundar, då ska man upp i tre eller fyra i antal. Vem vill släppa de sista hundarna?
Reglerna kring skyddsjakt på rovdjur är krångliga och borde förenklas för att kunna användas i verkligheten. […] Många är irriterade och uppgivna och det förstår jag. När man läser lagtexten inser man att det är svårt att på laglig väg skjuta vargen. en djurägare får skjuta en varg om den upprepade gånger anfaller ens djur. […] Men reglerna kring detta är krångliga och skulle man bryta mot dom kan man riskerar man i värsta fall fleråriga fängelsestraff.
Jag är förbaskat trött på att buntas ihop med stadsbor hela tiden, jag bor på landet i Dalarna, har gjort så sen barnsben, har djur & tycker att vargen, liksom alla rovdjur, naturligtvis ska finnas i ordentligt livskraftiga populationer! Idag har vi djurägare tillgång till utomordentligt bra & effektiva elstängsel till våra djur & hundarna har jag alltid kopplade ute i skogen. Då kan jag se vildsvinens utbredande som ett större problem än vad vargen är, men de har så klart också sin plats i vår natur. Vi människor får helt enkelt anpassa oss, inga garantier finns för att allt ska förbli si eller så i all framtid!
***
Varför ska jag som drabbad ansöka om skyddsjakt? Det är ju inte mina vargar. Det här ska länsstyrelsen ta hand om. Jag trodde i min enfald att rovdjurshandläggarna var till för mig som drabbad djurägare. Men jag upplever att det i praktiken är precis tvärt om, jag får ingen som helst hjälp av dem. De kanske tror att de värnar vargen genom att göra så här, men det är precis tvärtom. För att få acceptans krävs att de omedelbart plockar bort problemindividerna
1.10 Ersättning för skador och skydd
Skadorna orsakade av rovdjur och kostnader för att skydda sina tamdjur ska ersättas av staten.
detaljer och motsättningar
Nivån på ersättning
- Ersättning täcker inte faktiska kostnader som tamdjurshållare bär när de ska skydda sig mot rovdjur eller när tamdjur, jakthundar och husdjur utsätts för angrepp
- Det beror på hur man räknar. Man kan aldrig ersätta alla indirekta kostnader – det är en orimlig förväntning.
Dålig ersättning skadar förtroende
- När tamdjursägare själva måste bära kostnader för skydd och för skador orsakar det frustration och försämrar förtroende för myndigheter i första hand och för staten
- De måste ta eget ansvar och lär sig att leva tillsammans med rovdjuren. Det är inget argument att rovdjuren inte ska finnas. De är del av naturen.
Nivå på kostnader
- Statens kostnad för att skydda mot rovdjur är låg jämfört med andra samhällsrelaterade kostnader
- Rovdjur kostar staten för mycket. Bättre minska rovdjuren då minskar kostnaderna.
Fördelning av resurser
- Staten lägger pengar på rovdjur som skulle kunna användas för att stödja landsbygden. Visar att regeringen bryr sig mer om rovdjur än på landsbygdsbo
- Människor ska alltid hitta något att klaga på.
Om ägarna av tamdjur (och renar) skulle vara mer delaktiga i bestämmande av ersättningsnivåer samt regler och fördelning för ersättning, skulle många konflikter kunna undvikas och förtroende för förvaltning öka.
Nivån på ersättning
Ersättning tar inte hänsyn till aktuella kostnader av döda tamdjur.
Det förväntas att bönder ska bekosta stängslet och får bara 75 – 80% kompensation. De förväntas göra en kulturgärning.
Förutom direkta kostnader till följd av vargangrepp på tamdjur, har Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) konstaterat att det finns indirekta kostnader såväl för enskilda jordbrukare som för samhällen i rovdjurstäta områden, trots ett betydande arbete med förebyggande åtgärder
Fler citat
***
Förtroende
Jag är mycket besviken på länsstyrelsens rovdjurshandläggare
***
Nivå på kostnader
Samerna får mycket kompensation för närvaro av rovdjur – ofta mer än deras förluster
Rennäring är inte lönsam. Ersättningar hjälper dem att överleva.
Ingen vågar kritisera hur samerna hanteras. Vi (söder om renområden) är inte värt något!
Det är en sak att ersätta skador, men det blir väldigt svår för oss att hantera våra renar efter en vargattack. Vi kan inte använda samma betesmark som tidigare och orsakar indirekta kostnader för oss som inte kompenseras.
Det går inte att ersätta våra hundar med pengar. De är som del av familjen.
***
Fördelning av resurser
Fel användning av pengar att ge ersättning till samer för vargar som passerar. Pengar kan används för bättre saker.
Det hjälper ändå att minska illegal jakt på varg
1.11 Markanvändning och skogsbruk
Många markägare får en inkomst från jakt. Skogsägare lider stora ekonomiska skador från älgar på sina marker. Samtidigt stödjer de ofta jägarnas krav på minskande av framförallt varg på sina marker.
Problemet: Markägare anser att de förlorar inkomst från förekomsten av rovdjur på sina marker.
detaljer och motsättningar
Skogsägare har problem med älgar som orsakar skador. Jägarna och skogsägare samverkar för att hålla ner antal älgar. När det finns varg vill inte jägarna jaga och riskera att sina hundar bli dödade eller skadade av vargar. För denna anledning vill skogsägare minska antal vargar.
- Ologisk argumentation. Visar bara hur jägarna utöver makt. Vargar bör vara bra för skogsägarna. Jakt behöver inte ske med lösa hundar. Jägarnas argument är ett sätt att sätta press på skogsägare.
- Det går inte att bedriva jakt med lösa hundar. Det skulle kosta för mycket att anlita jägare som är beredda att jaga i områden med vargar.
Markägare får en inkomst från att tillåta jakt på sina marker. Rovdjur minskar kostnader när antal älgar och annan vilt minskas.
- Detta är en näring som måste skyddas enligt lagstiftning – men det görs inte tillräckligt. Förlorade intäkter ersätts inte.
- Det går att bedriva meningsfull jakt om det finns vargrevir. (naturvårdsverket). Det handlar om girighet. Rovdjur – särskilt vargar – ses som konkurrenter om kött och inkomst.
Spridning av vargar
- Markägare vill inte ta emot vargar på sina områden. Försvarar arbetet för bättre spridning av vargar till nya områden
- Det handlar om okunskap. Förvaltning försvaras om inte markägare vill samverka.
Om en mer hållbar lösning för markägarnas problem med rovdjur kan hittas genom förhandling kan spridning av vargar till större delar av landet underlättas.
Skogsägare vill ha jägare med sig.
Vi skjuter inte själv älgar – det är en gammal tradition att samverka med jägarna.
***
Många markägare ser inte jakten som en inkomstkälla och tar inte ett marknadsmässigt pris utan är i princip tacksamma att någon vill jaga på deras marker.
Markägare får inkomst från jakt. Vargar konkurrerar om älgkött. Inte konstigt att de inte vill ha varg. Det är en näring som alla andra.
Markägare har i utredningen pekat på att de har intäktsförluster på grund av prisförändringar på jakträttsavtalen i samband med vargetableringar. Enligt en exempelberäkning kan förlusten uppgå till cirka en miljon kronor per vargrevir
Fler citat
***
Det finns olika markägare. De agerar olika. Några vill inte ha rovdjur på sina marker. Då blir det svårt att åstadkomma en spridning av rovdjur.
”Utifrån den information Naturvårdsverket har haft tillgång till finns dock inga tydliga tecken på att en meningsfull jakt inte har kunnat fortgå. Generellt är älgtätheten i vargtäta områden hög men det är viktigt att fortsätta följa utvecklingen av relationen mellan jaktbart vilt, varg och jägare”